Jonathan Rhys-Meyers

 

ISMERTETŐ

Születési név: Jonathan Michael Francis O’Keeffe
Születési idő: 1977. július 27.
Születési hely: Dublin, Írország
Nemzetiség: ír
Foglalkozás: színész, modell
Aktív évei: 1994-től napjainkig
ÉLETRAJZA
 
Jonathan Dublinban, Írországban született egy szívproblémával, de miután több hónapot eltöltött a kórházban, túljutott a nehézségeken. Szülei három éves korában elváltak, és ketté szedték a négy gyermeküket, ő az édesanyjával, és az öccsével, Alannal maradt. Zűrös gyerekkora volt, ezért 16 évesen kicsapták az iskolából. Ideje nagy részét biliárdtermekben töltötte, ott figyelt fel rá egy ügynökség, és 1994-ben filmszerepet kapott a Man of No Importance (Egy névtelen senki)-ben. 
 1996-ban Michael Collins című filmben játsza a gyilkost, és 1999-ben A pokol lovasai-ban harcol. Több televíziós sorozatban is szerepelt, játszott a Gormenghast-ban, és ő volt Elvis egy négyorás minisorozatban. Elvis-ért kapott egy Emmy-jelölést és egy Golden Globe-ot. 2007-ben újabb Golden Globe-ra jelölték, mint Legjobb televíziós dráma színész kategoriában, a Tudorok-ban nyújtott főszerepe alapján. 
 Nagyon sokszínű szerepeket játszott, volt glam rock sztár (Bálványrock - Velvet Goldmine), egy lány focicsapatnak az edzője (Csavard be, mint Beckham) és egy kosztümös drámában is játszik Reese Witherspoon oldalán (Hiúság vására). Játszik még aNagy Sándorban, a Match Point-ban, amiért a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmával díjazták, szerepelt a Mission: Impossible III -ban, A szeretet szimfóniájában, a Párizsból szeretettel című akciófilmben is.
 Rhys Meyers megtanult énekelni és gitározni, amiért már több zenei díj is az övé. Bár az Elvis-ben nem ő énekelt, a Velvet Goldmine zenelistájáról két szám az övé. A szeretet szimfóniájában is négy saját dallal büszkélkedhet.
 2008-ban megkapta a The Hope Fundation nagykövete címet. Ez az alapítvány Kalkutta elszegényedett utcagyerekeinek nyújt ellátást és menedéket. 2008-ban Jonathan még tiszteletbeli védnöki címet is nyert a Trinity College Filozófiai Társaságban, Dublinban.
 Idén év elején forgatták a Drakula című sorozatot, és a köpenyt levetve áprilisban Magyarországon tartozkodva rótta a Budai utcákat. És persze ne felejtsük el, 2013-ban megkapta Valentine szerepét a Csontváros című filmben.
 Színész karrierje elején, Jonathan sokszor mondta, hogy nem szeretett színészkedni de csinálta, mert távol tartotta õt az utcától, és a börtöntõl. Mindazonáltal mostanra szenvedélyes színjátszó lett, és reméli, hogy a szerepeivel maradandót alkot. 
 Jonathan Bob Marleytól a rap-ig mindenféle zenét szívesen hallgat.
 Művészneve édesanyja leánykori nevéből származik.
 

 

Jonathan Rhys-Meyers - Valentin Morgenstern

Ebben a szekcióban nem található cikk.